نحوه آنالیز سایت ✔️ معرفی کامل ابزارهای بررسی سایت
نحوه آنالیز سایت و معرفی ابزارها
چگونه موفقیت و عملکرد سایت را بسنجید؟تجزيه وتحليل وب، نحوه کار ما را در سالهای اخیر متحول ساخته است. اکنون میتوانیم اطلاعات خوبی را دربارهٔ مشتریان به دست آوریم که قبلاً ناممکن بود، مواردی از قبیل اطلاعات جمعیت شناسی بازدیدکنندگان سایت، علایق و رفتارهای کاربران و موارد دیگر از این قبیل. علاوه بر اینها میتوانیم عوامل مؤثر و غیر مؤثر را شناسایی کنیم، کمپینهای بازاریابی ناکارآمد را کاهش داده و بودجه کمپینهای موفق را افزایش دهیم. به زبان ساده تجزیه و تحلیل وب سایت باعث شده است که بتوانیم هر کسب و کاری را راحت تر توسعه دهیم. دراین مقاله میتوانید راهنمای سریعی در خصوص اصول اولیه آنالیز وب به دست آورید و بفهمید که این برنامه ها چگونه به کسب و کار شما کمک میکند.
رتبه بندی جست وجوی خود را پیگیری کنید
یکی از نکات مهم در پروژه های سئو، پیگیری نحوه نمایش و رتبه های آن در صفحات جستجو (SERP) است. این موضوع بسیار مهم است زیرا:
1- پیگیری رتبه بندی جست و جو به مرور پیشرفت را میسنجد و به شما کمک میکند ببینید چه عواملی موثرند.
2- پیگیری رتبه بندی جست وجو، تهدیدهای احتمالی از جمله ورود رقبای ناسالم به قلمروی شما و همچنین بروز رسانی الگوریتم گوگل در نتایج جست وجو را به شما اعلام میکند.
۳۔ اگر واقعاً میخواهید هوشمندانه رفتار کنید، میتوانید رتبه بندی رقبا و آنچه را انجام میدهند رصد کنید. خوشبختانه پیگیری رتبه بندی جست وجو از همیشه آسان تر شده است. در حال حاضر اکثر پلتفرمهای آنالیز سئو، پیگیری رتبه بندی را انجام میدهند مانند Moz و Ahrefs. (این دو سایت پولی هستند)
تمام کاری که باید انجام دهید این است که کلمه های کلیدی مورد نظر خود را در صفحه رتبه بندی شان که در ادامه فهرست شده اند، کپی و فراخوانی کنید. از این طریق میتوانید ببینید برای کلمه های کلیدی خود در گوگل در چه رتبه ای هستید، وضعیت رتبه بندی دسکتاپ و گوگل چگونه است و حرکات آنها را در طول زمان رصد کنید.
سرچ کنسول گوگل گزارشهایی در خصوص رتبه بندی جست وجو دارد اما به اندازه ابزارهای حرفه ای سئو دقیق و قابل تنظیم نیست. به دلایل مختلف گوگل سابقه حذف یا پنهان کردن اطلاعات کلمه های کلیدی را از وب مستران دارد به این دلیل من تنها به گزارشات گوگل اکتفا نمیکنم.
ابزارهایی که می توانید برای بررسی کلمات کلیدی استفاده کنید عبارتند از Kwfinder.com، Moz.com، Ahrefs.com و keywordtool.io. از طریق سرچ کنسول گوگل نیز می توان گزارش عملکرد جست و جوی کلمات کلیدی را بررسی و مشاهده نمود.
چرا از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم؟
احتمالاً قبلاً چیزهایی دربارهٔ گوگل آنالیتیکس شنیده باشید. گوگل آنالیتیکس یک پلتفرم تجزیه و تحلیل وب است که اکثر سایت ها از آن استفاده می کنند. این پلتفرم اشکالات خاص خود را دارد، اما هنوز هم بهترین ابزار تحلیلی همه جانبه برای درک ترافیک سایت است. بهترین ویژگی آن رایگان بودنش است و خوشبختانه برای کاربران ایرانی در دسترس است.
اگر تا به حال وب آنالیتیکس را نصب نکرده اید، بهتر است همین الان گوگل آنالیتیکس را نصب کنید. بدون نصب گوگل آنالیتیکس، تلاش شما برای رشد کسب و کار آنلاین مثل این است که با چشم بسته رانندگی کنید. بدون استفاده از گوگل آنالیتیکس، یافتن عوامل مؤثر و غیرمؤثر دشوار است. قبل از اینکه مسائل کوچک به مسائل بزرگ تبدیل شوند آنها را برطرف کنید و از مسیر کلی کسب وکار خود مطلع شوید. گوگل آنالیتیکس برای نظارت بر عملکرد کسب و کار مفید است و برای حدود ۹۵ درصد آنها کارایی دارد.
برای شروع کار با گوگل آنالیتیکس به آدرس اینترنتی Google Analytics وارد شوید و روی ورود به سیستم کلیک کنید. اگر حساب کاربری ندارید یک حساب کاربری گوگل بسازید و برای شروع، این گامهای ساده را اجرا کنید. اگر نمیتوانید کدهای وب سایتتان را ویرایش یا اضافه کنید، باید از یک توسعه دهنده وب کمک بگیرید.
برای استفاده از گوگل آنالیتیکس فقط کافیست کدهای داده شده توسط آنرا در تگ head سایت قرار داده یا فایل html را در هاست آپلود کنید، به همین سادگی.
چگونه از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید؟
میخواهم موضوعی را به شما بگویم. به خودی خود اکثر داده ها بی فایده اند، درست متوجه شدید؛ برای آگاهی و دستیابی به بینش واقعی باید بتوانیم داده ها را مقایسه کرده و روندها را در طول زمان شناسایی کنیم. در گوگل آنالیتیکس دو روش برای تجزیه و تحلیل و درک داده ها با توجه به زمان وجود دارد:
1- دو بازه زمانی را با هم مقایسه کنید.
روی ورودی فیلد تاریخ در گوگل آنالیتیکس کلیک کنید. دو بازهٔ زمانی را وارد کرده و هر دو را با هم مقایسه کنید. مقایسه عملکرد این هفته با عملکرد هفته گذشته، عملکرد ماه گذشته با ماه قبل تر و عملکرد ماه گذشته با عملکرد ماه مشابه سال پیش، مقایسه های مفیدی اند.
2- نمودارها را در یک بازه زمانی طولانی مدت بررسی کنید.
به سادگی نمودارها را در طولانی ترین زمان ممکن نگاه کنید و بدون مقایسه محدوده تاریخ، به دنبال روند باشید. این رویکرد برای بازدید و بررسی میزان ترافیک سایت شما مفید است.
این کار ساده است، طولانی ترین دوره زمانی ممکن را انتخاب کنید و نمودارها را بر اساس آن بررسی کنید. سپس بدون اینکه محدوده داده ها را با هم مقایسه کنید، روندها را جست وجو کنید. این کار برای یافتن اطلاعاتی که به سختی یافت میشوند یا شناسایی تعیین مفاهیم جزئی مؤثر نیست، اما رویکرد مناسبی است که با آن میتوانید وضعیت پیشروی یا تغییرات ترافیک ورودی سایت را بررسی کنید.
نکته مهم: فصلی بودن یکی از عواملی است که بر بسیاری از کسب و کارها تأثیر میگذارد. این احتمال وجود دارد که با کاهش ترافیک سایت مواجه شوید اما باید بدانید که هر کاهشی لزوماً نشان دهندۀ این نیست که عملکرد سایت ضعیف است.
ممکن است بازار شما در ماههای خاصی روند نزولی را تجربه کند. اگر کسب و کارتان روند نزولی دارد، از روش "مقایسه داده های دو محدوده" استفاده کنید و ترافیک ماه جاری را با ماه مشابه سال قبل مقایسه کنید. اگر شاهد افزایش هستید، متوجه میشوید که سایت شما بدون توجه به گرایشهای فصلی عملکرد خوبی دارد.
گزارشات جذب
گزارش جذب یا گزارش Acquisition یکی از بخش های گوگل آنالیتیکس است که صاحبان کسب وکار و بازاریابان باید زمان زیادی برای بررسی آن صرف کنند. قسمت جذب گوگل آنالیتیکس، ورودی ترافیک سایت شما را تفکیک می کند. بدون نظارت دقیق بر منابع ترافیک خود، قضاوت آگاهانه در خصوص عملکرد سایت یا بازاریابی شما تقریباً غیرممکن است.
در ستون اصلی سمت چپ، روی" Acquisition " کلیک کنید در قسمت All Traffic میتوانید میزان واقعی ترافیک دریافتی از یک منبع مشخص را مشاهده کنید. قسمت کانالها که در زیر All Traffic فهرست شده است، یک گزینه به نام Special Interest دارد. این فهرستها منابع اصلی اند که مشتریان را به سایت شما میفرستد. میتوانید با استفاده از کلید Channels عملکرد منابع خاصی را بررسی کنید که مشتری به سایت شما میفرستند و همچنین اطلاعات بیشتری درباره مشتریان مانند بازدیدکنندگان از شبکه های اجتماعی، بازدیدکنندگان موتور جست و جو، بازدیدکنندگان ایمیلی و... به دست آورید.
گزارش جست وجوی ارگانیک
این گزارش برای نظارت بر عملکرد شما در موتورهای جست وجو ضروری است. در گزارش جست وجوی ارگانیک در واقع میتوانید ببینید چند بار از یک موتور جست وجو، یک بازدید کننده دریافت کرده اید.
چند سال پیش، گوگل تغییراتی را در گوگل آنالیتیکس ایجاد کرد که هنوز هم بسیاری از بازاریابان موتورهای جست وجو و متخصصان بازاریابی از این تغییر عصبانی اند. در اوایل ۲۰۱۲، گوگل این ابزار را تغییر داد تا بخش زیادی از اطلاعات کلمه های کلیدی را پنهان کند و به همین دلیل دستیابی به آن دشوار شد.
حالا وقتی فردی عبارتی را در گوگل تایپ میکند، اگر هنگام جست وجو با حساب گوگل خود وارد شده باشد، در گزارش گوگل آنالیتیکس کلمه کلیدی ای که بازدیدکنندگان جست وجو میکنند به صورت "ارائه نشده" نشان داده میشود. وقتی این اتفاق میافتد، شما نمیدانید که آن شخص قبل از ورود به سایت شما چه چیزی را در گوگل تایپ کرده است.
میزان کلمه های کلیدی ای که توسط گوگل پنهان شده است به تدریج افزایش مییابد، اما نگران نباشید هنوز هم میتوانیم با بررسی روندهای کاهشی و افزایشی در گزارش جست و جوی ارگانیک، عملکرد ترافیک موتور جست وجو را ارزیابی کنیم.
برای مشاهده گزارش جست وجوی ارگانیک، روی کلید "Acquisitions " در ستون سمت چپ کلیک کنید و به ترتیب با کلیک روی کلیدهای Acquisition و All Traffic و Channels روی Organic Search کلیک کنید.
دسته بندی
تصور کنید میتوانید بخش خاصی از بازدیدکنندگان، مانند ترافیک پولی، ترافیک موتورهای جست وجو، ترافیک موبایل، کاربران آی پد و... را محدود کنید و سریعاً بفهمید این کاربران چقدر سؤال پرسیده اند، چقدر زمان روی سایت صرف کرده اند، اهل کدام کشورند و چقدر خرید کرده اند، به این ویژگی دسته بندی میگویند.
دستهبندیها قدرت و تأثیر زیادی دارند. با استفاده از آنها میتوانید بازدید کنندگانی را شناسایی کنید که در مقایسه با دیگران، جست وجو و یا خرید بیشتری داشتهاند. همچنین میتوانید بخشهایی از مخاطبان خود را که در استفاده از سایت شما مشکل دارند شناسایی کرده و برای رفع این مشکلات عملکرد بهتری داشته باشید.
برای اینکه از دسته بندی استفاده کنید، کافی است در قسمت بالای هر صفحه در گوگل آنالیتیکس روی تب Add Segment کلیک کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از این فهرست، تقسیم بندی های بیشتری را انتخاب کنید.
اصطلاحات تعریف شده و رایج در آنالیتیکس
Pageviews : تعداد دفعاتی که صفحات سایت شما در مرورگرها باز شده اند.
Session : هر بار که سایت شما در یک مرورگر باز میشود یک session حساب میشود. البته به شرط اینکه از آخرین باری که یکی از صفحات سایت شما در آن مرورگر باز شده زمان مشخصی که معمولاً ۳۰ دقیقه است گذشته باشد.
User : تعداد نفراتی که از سایت شما بازدید کرده اند. البته این عدد با استفاده از کوکی ها ارزیابی میشود و به همین دلیل ممکن است دارای درصدی از خطا باشد.
Bounce rate : اگر یک کاربر از سایت شما بازدید کند و بدون اینکه "تعامل" کند از سایت خارج شود، خروج اتفاق افتاده است. درصد بازدیدکنندگانی که به این صورت از سایت خارج شوند، نرخ خروج سایت شماست. صاحبان کسب وکار و بازاریابان، پرسش مشترکی دارند: نرخ خروجی مناسب چه نرخی است؟ هیچ قاعده کلی ای وجود ندارد. این نرخ برای سایتها و حوزه ها یا صنایع گوناگون متفاوت است. اگر یک صفحه خاص، نرخ خروج بسيار بالایی مثلاً بیش از ۷۰ درصد داشته باشد، میتواند نشانگر این باشد که بازدیدکنندگان از آن محتوا خوششان نمیآید یا دچار مشکلات فنی شده اند.
Conversion rate : یکی از مهمترین معیارهایی که باید بر آن نظارت کنید، نرخ تبدیل سایتتان است. نرخ تبدیل عبارت است از درصد کاربرانی که یک اقدام مشخص را انجام میدهند. این اقدام میتواند پرکردن یک فرم درخواست، دانلود یک محصول یا خرید چیزی از شما باشد. اگر صد بازدید کننده دریافت کنید و سه نفر از این بازدیدکنندگان فروش خود را کامل کنند، نرخ تبدیل ۳ درصد خواهد بود.
Goals : در گوگل آنالیتیکس این امکان وجود دارد که اهداف خاصی را که کنترل آنها در سایت برایتان مهم است رصد کنید. ثبت نام در خبرنامه، دانلود محصولات، تکمیل فرم درخواست و.... اهداف رایجی هستند که میتوانید آنها را تنظیم کنید.
ردیابی تماس، آنالیزی مؤثر و قدرتمند برای هر کسب و کار
در چند سال گذشته، وب آنالیتیکس و فناوری VOIP ، پیشرفت چشمگیری کرده است. قبلاً ردیابی و نشانه گذاری تماسهای تلفنی برای بازاریابان محلی و بین المللی کار سختی بود، اما در نهایت امروز میتوانید در کمپین بازاریابی تان، منابع تماسهای تلفنی را ردیابی کنید. در ضمن اکنون ردیابی و نشانه گذاری ساده و رایگان است.
حتی بهتر از این، شما میتوانید تماسهای خود را با جزئیات زیادی ردیابی کنید، مانند پیدا کردن منبع هر تماس تلفنی (گوگل، فیس بوک، ادوردز یا ...) و حتی کلمه های کلیدی خاص یا منبع تبلیغات یک تماس تلفنی را بیابید.
میدانم تعجب کرده اید اما نحوه عملکرد این فناوری، فوق العاده است. اکثر پلتفرم های ردیابی تماس از فناوری شگفت انگیزی به نام "درج تصادفی عدد پویا" استفاده میکنند که شماره تلفنهای مختلف، را به کاربران مختلف بسته به اینکه از کجا آمده اند، ارائه میدهند. سپس آن را در یک پلتفرم ردیابی میکند و به ترتیب دادهها را روی صفحه گزارش یا یک اپلیکیشن موبایل به شما نشان می دهد.
قبل از اجرای ابزارهای رایج برای ردیابی تماسها، میخواهم نکته های مهمی را برای محافظت از عملکرد موتور جست و جویتان ارائه دهم که مطمئن شوید به درستی تنظیم شده اند.
نکته های کلیدی برای ردیابی تماس
1- اگر به سئو یا سئوی محلی متکی هستید، مهم است که شماره تماس "واقعی" خود را در وب سایتتان برای کاربران و ربات گوگل قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که برنامه نویس شما از این امر آگاه است و همیشه شماره واقعی شما را در پلتفرم ردیابی تماس برای کاربران نمایش داده است. اگر این کار را انجام ندهید، ناهماهنگی داده هایی مانند نام، آدرس و شماره تماس روی سایت میتواند بر رتبه بندی آن تأثیر منفی بگذارد.
2- مطمئن شوید برای ردیابی تماس پلتفرمهای گوگل ادز و گوگل آنالیتیکس به هم متصل شده اند.
3- اگر از سیستم CRM یا مدیریت ارتباط با مشتری استفاده میکنید، ممکن است بخواهید لینکهای سیستم ردیابی تماسها را با سی آرام خاص خود بررسی کنید.
4- در نهایت، اگر از وردپرس یا سامانه مدیریت محتوای دیگری استفاده میکنید، مطمئن شوید که پلتفرم ردیابی تماس، برای سیستم خاص شما افزونه ای دارد که با آن میتوانید اجرا و راه اندازی را ساده تر انجام دهید. اگر این پلتفرم، افزونه ای برای اجرای این نرم افزار روی سایت شما دارد به این معناست که میتوانید آن را در کمتر از یک ساعت یا بیشتر راه اندازی کنید
دیگر ابزارهای آنالیز وب
بسیاری از ابزارهای آنالیز وب وجود دارد که به بهبود عملکرد سایت شما کمک میکند. گوگل آنالیتیکس برای درک عملکرد کلی ترافیک عالی است، اما اگر میخواهید دقیق تر عمل کنید، بهتر است ابزارهای زیر را هم بررسی کنید:
-
Crazyegg
در ابتدا استفاده از آن رایگان است، اما طرحهای پولی آن از پرداخت ماهانه ۲۴ دلار آغاز میشود. اگر میخواهید با استفاده از یک شاخص بصری ببینید بازدیدکنندگان در هنگام ورود به سایت شما چگونه رفتار می کنند، crazyegg ابزاری فوق العاده است. با استفاده از این ابزار میتوانید از مکانهایی که بازدیدکنندگان در هر صفحه روی آن کلیک کرده اند، هیت مپس (Heat Map) به دست آورید. در ضمن با استفاده از آن میتوانید ببینید کاربران تا چه میزان روی صفحه اسکرول کرده اند.
-
Visual Website Optimizer
این ابزار، یک ابزار آنالیز پرطرفدار است که دارای آزمایش دوبخشی است. با استفاده از این ابزار میتوانید تغییرات مختلف سایت خود را آزمایش کنید و ببینید کدام نسخه فروش یا تبدیل بیشتری دارد و فروش کلی خود را افزایش دهید.
-
Google Tag Assistant
این ابزار، یک ابزار رایگان و کاربردی است. میتوانید با دنبال کردن کدها، مشکلات مربوط به ابزارهای تصویری را که روی سایتتان نصب شده است، برطرف کنید. این ابزار به ویژه برای توسعه دهندگانی که مشکلاتِ واضح تجزیه و تحلیل وب شما را شناسایی میکنند، مفید است.
-
Google Data Studio
اگر اطلاعات درهم دارید میتوانید آنها را با گوگل دیتا استودیو اصلاح کنید. دیتا استودیو بخش مهمی است که میتواند گزارشهای تصویری ایجاد کند، بنابراین تقریباً میتوانید بر هر چیزی نظارت داشته باشید از جمله تماس، کمپینهای تبلیغاتی روی پلتفرمهای مختلف، رتبه بندیهای جستوجو، لیدهای نیروی فروش، سیستم حسابداری و موارد دیگر. بهترین بخش آن نیز رایگان بودنش است.
نویسنده: علیرضا نوفرستی | متخصص دیجیتال مارکتینگ شرکت پیشگامان دامنه فناوری